Czym jest roślinożerność?
Jest to antagonistyczna zależność międzygatunkowa, w której zwykle jedna strona ma korzyści - roślinożercy, a druga ponosi straty - rośliny. Większość roślinożerców żywi się różnorodnym pokarmem. Istnieją też tacy, którzy jedzą jedynie jeden gatunek roślin, np. krzyżodziób żywiący się jedynie nasionami świerka.
Pokarm roślinny zawiera mało białek i tłuszczów, a dużo celulozy, która jest ciężkostrawna, więc w ich przewodach pokarmowych znajdują się mikroorganizmy pomagające trawić celulozę.
Znaczenie roślinożerców
Rośliny rzadko są zjadane przez roślinożerców całkowicie, częściej jednak je jedynie podgryzają. Często jednak powoduje to osłabienie rośliny, a więc jest wtedy bardziej podatna na bakterie i grzyby. Nie zawsze jednak tak jest, niekiedy takie działanie wzmacnia rośliny, pobudza je do wzrostu. Niektórzy roślinożercy zapylają kwiaty oraz rozsiewają nasiona.
Przystosowania organizmów do roślinożerności
- motyle żywiące się nektarem mają aparat gębowy w kształcie rozwijanej rurki
- ptaki, które odżywiają się nasionami mają zwykle krótkie, grube dzioby
- siekacze u świstaków rosną przez całe życie
- ślimaki posiadają tarkę - narząd przypominający język pokryty duża ilością ząbków
Przeżuwacze:
- jelita przeżuwaczy są dłuższe od jelit zwykłych zwierząt
- żołądek przeżuwaczy składa się z czterech komór, w którym występują bakterie i protisty ułatwiające trawienie celulozy
- dobrze rozwinięte zmysły smaku i węchu
- wystająca, wydłużona, ruchliwa górna warga
Komentarze
Prześlij komentarz