Czym jest drapieżnictwo?
Jest to jedna z antagonistycznych zależności międzygatunkowych. Zwierzęta polują na słabsze osobniki innych gatunków. Są one ich pokarmem. Tym samym dwie populacje (drapieżnika i ofiary) są zależne od siebie, drapieżnik zabija, by przetrwać kosztem innego stworzenia. Schwytanie ofiary nie jest aż tak łatwe jak mogłoby się nam wydawać. Drapieżnik wykorzystuje na polowaniu dużo energii, a więc ofiara musi być na tyle duża, by odzyskał energię straconą podczas niego, a także zyskał materiał budulcowy i zapasowy.
Znaczenie drapieżników dla nas, a innych zwierząt.
Dla innych zwierząt, szczególnie słabszych od danego drapieżnika są one zagrożeniem, ponieważ mogą obrać je jako swoją ofiarę. Drapieżniki polują przede wszystkim na zwierzęta chore, słabe czy stare. Umieją one dokonać selekcji, dzięki temu w gatunku zostają osobniki silne i zdrowe. W samej populacji drapieżników także następuje selekcja, osobniki nie radzące sobie z polowaniem, giną z głodu.
Wielu z nas uważa, że drapieżniki mają dla nas jedynie negatywne znaczenie. Nie jest to prawdą. Niektóre z nich hamują rozprzestrzenianie się chorób. Przykładowo lisy są odpowiedzialne za hamowanie rozprzestrzeniania się boreliozy. Małe ssaki, którymi żywią się lisy, odpowiedzialne są za rozprzestrzenianie zakażonych kleszczy. Natomiast ptaki i nietoperze potrafią ochronić uprawy, np. kakaowca.
Przystosowania organizmów do drapieżnictwa.
- smukłe ciało ułatwia szybki bieg,
- obszerna klatka piersiowa i duże płuca zapewniają im sprawną wymianę gazową,
- dobrze rozwinięte narządy zmysłów ułatwiają zlokalizowanie ofiary,
- szerokie rozdrza pozwalają na pobieranie większej ilości powietrza podczas pościgu,
- ostre kły służą im do rozszarpywania ofiary,
- silnie umięśnione tylne kończyny pozwalają im na wykonywanie dalekich skoków,
- długi ogon służy jako przeciwwaga w wykonywaniu skrętów w biegu.
Cechy, zmysły drapieżników
- wytrzymałość na głód,
- bardzo dobry słuch,
- inteligencja,
- dobry wzrok,
- znakomity węch,
- pazury,
- kły,
- gruczoły jadowe.
Komentarze
Prześlij komentarz